Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Hoe hou ik mijn kleding langer goed?

Je kleren langer dragen, is niet alleen goed voor je bankrekening, maar ook voor onze planeet. De mode-industrie heeft een enorme ecologische voetafdruk, die we als consument niet kunnen negeren. Van belastende productiemethodes en verzendingen, tot de behandeling van dieren en mensen.
 

Een routine aanhouden om je kleren langer goed te houden is en van de beste dingen die je kunt doen om de impact van je kledingkast te verkleinen en om zo lang mogelijk van je favoriete outfit te genieten.
 

 

Hoe hou ik mijn kleding langer goed?  

7 tips voor een goede kledingonderhoud:

  1. Kijk naar het wasetiket
    Je wasmethode afstemmen op het materiaal van je kleding, is belangrijk om ze langer te laten meegaan. Sorteer je stukken volgens stofgroep, zodat je efficiënt wasjes kunt draaien. Katoen wordt bijvoorbeeld anders gewassen dan het meer delicate linnen. Het kledingetiket is je vriend om te bepalen wat het juiste wasmiddel, wascyclus en droog behoefte is. Sluit ook alle ritssluitingen, open ritssluitingen kunnen andere kledingstukken beschadigen. Kleding volgens stofsoort bundelen is echter vaak niet simpel. Veel kledingstukken bestaan uit verschillende en vaak uiteenlopende stofsoorten: plantaardig, dierlijk, synthetisch, biologisch en gemengd materiaal wordt vaak met elkaar gecombineerd. Maar daar komt verandering in: duurzame stofcombinaties -en soorten zoals biologisch katoen, lyocell en Piñatex breken langzaam door. Maak bij je volgende kledingaankoop een bewuste materiaalkeuze om jezelf en het milieu een handje te helpen.
     
  2. Kies de juiste wasmiddelen 
    Voor elke bundel van je wasgoed, kies je het beste wasproduct. Delicate stoffen houden bijvoorbeeld van vloeibare wasmiddelen en wolwas, terwijl katoen en duurzamere stoffen blij worden van poeders of zwaardere producten. Vaak gewassen en tweedehandse artikelen doen het beter in een fijnewasprogramma of in een fijn waszakje. Let wel dat harde waspoeders, bleekmiddelen, sprays en andere chemicaliën schadelijk kunnen zijn voor de stof. Kies daarom voor een zachtere en milieuvriendelijke waspoeder met weinig chemicaliën.
     
  3. Was op een koud programma 
    De temperatuur van het water is ook belangrijk. Heet water zal eerder kleurstoffen afbreken en krimp veroorzaken. Door koud te wassen verleng je de levensduur van elk kledingstuk, én bespaar je geld (een warm programma vergt 75 procent meer energie dan wassen met koud water). Als je je zorgen maakt over het antibacteriële effect, kun je anderhalf kopje witte azijn aan je was toevoegen, of 20 tot 25 druppels essentiële olie.
     
  4. Was minder vaak 
    De efficiëntste tip moet wel deze zijn: was minder vaak. Hoe vaak en onnodig we kleding wassen, draagt er in hoge mate toe bij dat deze verslijt. Neem truien, jeans en onderkleding zoals bh's: deze kunnen een aantal keren gedragen worden voordat ze gewassen moeten worden, door ze gewoon even te luchten. Ook geldt dat we in de winter over het algemeen minder zweten en dus minder vaak bepaalde kleren hoeven te wassen. Denk dus na over je wasroutine en beoordeel kledingstukken voordat je ze meteen in de wasmand gooit. Zo bespaar je tijd, moeite en geld. Het maakt mensen echt niet uit als je twee keer hetzelfde draagt. Overweeg voor sommige stukken ook een handwas in plaats van een intensief wasprogramma.
     
  5. Aan de lucht laten drogen 
    Door je kleren aan een droogrek te hangen in plaats van in de droger te gooien, verleng je ook hun levensduur. Vergeet niet om delicate en gekleurde kleding binnenstebuiten op te hangen, zodat ze niet verbleken door de zon.
     
  6. Berg je kleding goed op 
    Door je kleding goed te luchten, ruimte tussen hangers te creëren en lades niet tot de nok toe vol te stoppen, voorkom je slijtage van je kleding. Leg kleding van rekbare/stretchy stof opgevouwen in de kast en hang kleren die snel kreuken als eerst op. Zo houden ze langer een goede pasvorm. Een andere tip is om een capsule kledingkast samen te stellen en aan het eind van elk seizoen de kledingstukken te bundelen (schoongemaakt natuurlijk) op een donkere, geschikte plaats.
     
  7. Behandel een vlek zo snel mogelijk 
    Als je kledingstuk besmeurd wordt, pak de vlek beter meteen aan. Gebruik warm water (behalve bij bloed: dan is koud water beter) en zeep of een vlekkenstift.

 

Verschillende stoffen en kledij soorten hebben specifieke zorg nodig

  • Synthetische vezels
    Wees je bewust van de microplastics in deze vezels en was ze minder vaak om verveling tegen te gaan. De microvezels die vrijkomen blijven in het water achter en vormen een groot vervuilingsprobleem. Er zijn zakjes om je synthetische stukken in te wassen, om dat te beperken.
  • Vezels op plantaardige basis
    Was natuurlijke vezels op een fijnwasprogramma met dezelfde kleuren. Gebruik een vloeibaar, plantaardig wasmiddel en eventueel een fijn waszakje.
  • Vezels op dierlijke basis 
    Lees voor leer en andere dierlijke stoffen het wasetiket in detail, om zeker te zijn dat je elk kledingstuk op de juiste manier bewaart om schimmel en slijtage te voorkomen. Gebruik zo nodig een leder beschermer of leerconditioner (test alles wat je gebruikt eerst op een klein stukje leer om te zien of het geschikt is).