Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Heren: een hoed dragen doet u zo

Hoewel een hoed misschien niet meer zo veel door mannen wordt gedragen als dat vroeger het geval was, vind ik het nog steeds een prachtig accessoire voor mannen. Om daarbij niet te vergeten dat het voor de natte, koudere maanden ook zeker een functioneel accessoire is.

Man met hoed

 

Omdat er tegenwoordig minder hoeden worden gedragen, weten mannen vaak ook niet hoe ze gedragen dienen te worden. Ik ben voor u op onderzoek gegaan en vertel u in deze blog graag hoe u een hoed moet dragen.

 

Hoe draag je een hoed? Een hoed zit goed als hij net boven uw wenkbrauwen valt. Om een hoed juist te dragen, draagt u er een die bij de gelegenheid en de daarbij horende kledingstijl past.

 

Een makkelijke vuistregel voor het dragen van een hoed is dat u een hoed draagt wanneer u een jas aan heeft en uw hoed afdoet wanneer uw jas uitgaat. Voor verschillende gelegenheden geldt: hoe chiquer de gelegenheid, hoe strakker de hoed.

 

Van oudsher is het zo dat u bij het groeten van een persoon uw hoed even licht en u bij het zingen van een volkslied uw hoed afzet. Mocht u zich bij een chique gelegenheid of in welgestelde kringen bevinden, dan raad ik u aan zich aan deze etiquette te houden. Verder wordt het tegenwoordig nog steeds als charmant gezien wanneer u uw hoed even licht om te groeten, maar dit wordt zeker niet van u verwacht.

 

Mocht het zo zijn dat u uw hoed op een alledaagse dag draagt, dan hoeft u dit niet te doen, om gekke blikken te voorkomen. In onze moderne tijd houden we ons niet meer zo aan deze etiquette.

 

Ook achter het dragen van een hoed gaat dus etiquette schuil en er is nog veel meer dat ik u over het dragen van een hoed kan vertellen. Zo zijn niet alle hoeden geschikt voor iedereen, dit hangt af van de vorm van uw gezicht. Ook zijn er verschillende hoeden die passen bij verschillende gelegenheden, waar ik u graag meer over vertel zodat u niet de mist in zult gaan.

 

Een hoed op de juiste manier dragen

Vroeger werd een hoed vooral gedragen als functioneel accessoire: een hoed beschermde heren tegen regen, kou en wind. Tegenwoordig wordt een hoed meer voor de sier gedragen.

 

Om een hoed op de juiste manier te dragen, dient u een hoed te hebben die in de stijl van uw kleding past en geschikt is voor de gelegenheid. Er zijn veel verschillende soorten hoeden, denk aan de fedora (de gleufhoed), de cowboyhoed, de bolhoed de panamahoed en de cilinderhoed.

 

U kunt zich vast voorstellen dat niet elke hoed geschikt is voor elke gelegenheid. Wees daarom kieskeurig in welke hoed u draagt naar verschillende gelegenheden.

 

Een hoed zit goed als hij boven uw wenkbrauwen valt. Heeft u veel haar? Bedenk dan dat wanneer u een hoed draagt, uw hoofd smaller kan zijn dan dat het lijkt vanwege het haar dat in de hoed zit. Verder geldt: hoe chiquer de gelegenheid, hoe strakker de hoed.

 

Een hoed draagt men bij rouwen en trouwen, is iets wat veel gezegd wordt. Maar waarom zou u een hoed niet bij een andere gelegenheid kunnen dragen? Zolang het in de juiste stijl is en hij bij uw hoofd past, is een hoed een prachtig en functioneel accessoire.

 

Net zoals met zonnebrillen het geval is, past niet elke hoed bij elke gezichtsvorm. Deze tabel geeft u een leidraad voor welke hoed bij uw gezicht past. Heeft u een geschikte hoed voor een gelegenheid gevonden, maar past deze niet bij uw gezicht? Kies er dan voor om geen hoed te dragen.

 

Welke hoed is geschikt voor u?

  • Ovaal gezicht: mensen met een ovaal gezicht kunnen over het algemeen elke hoed hebben.
  • Hartvormig gezicht: ook als u een hartvormig gezicht heeft, mag u zich gelukkig prijzen. Elk model hoed zou u moeten staan, maar kijk wel uit met te grote flappen.
  • Vierkant: kies bij een vierkant gezicht een kleine, ronde hoed of een asymmetrische flaphoed.
  • Rond: kies een hoed met een niet te grote, brede rand. Flaphoeden kunt u beter laten liggen.
  • Lang: een hoed met een brede rand past het best bij uw hoofd.
  • Diamantvormig: kies voor een model met een kleine rand, en een die niet te bombastisch is aan de voorkant.

 

Welke kleur hoed draagt u bij welke kleur overhemd?

Zoals ik u eerder vertelde, is het belangrijk om bij het kiezen van een hoed rekening te houden met de gelegenheid en daarbij horende kledingstijl. Dit geldt niet alleen voor de stijl, maar natuurlijk ook voor de kleuren.

 

Het is allereerst belangrijk om een kleur hoed te kiezen die bij uw overhemd past, of andersom. Kies voor een kleur die niet vloekt en redelijk neutraal is. Kies een hoed die een kleur heeft die iets lichter of donkerder dan uw overhemd is. Let wel op, dit kan erg nauw komen. Wilt u het liever veilig spelen? Kies dan voor een hoed in een neutrale kleur als bruin, beige of wit. Heeft uw overhemd al een neutrale kleur? Ga dan bijvoorbeeld voor een mooie, donkergroene of donkerblauwe tint voor uw hoed.

 

Waarom is het disrespectvol om een hoed binnen te dragen?

Een regel is: jas uit, hoed af. Een hoed hoort niet binnen en in gezelschap gedragen te worden. Het binnen dragen van een hoed door een man wordt gezien als onbeschoft, net zoals dat een jas niet binnen gedragen wordt. U gaat toch niet weg?

 

Zoals ik al eerder noemde, gaat de etiquette van de hoed er vooral vanuit dat u een hoed draagt om u te beschermen tegen wind, kou en regen. Een hoed wordt gezien als een accessoire dat wind en vuil tegengaat, dat hoort u niet binnen te dragen.

 

Er zijn wel uitzonderingen op deze regel, zo mag een hoed wel in een winkel en in het openbaar vervoer gedragen worden. Ofwel: wanneer u onderweg bent.

 

Gerelateerde vragen

Hoe draagt u een hoed als vrouw? Een vrouw draagt een hoed op rechts: dit stamt vanuit de etiquette dat een man altijd links van een vrouw loopt. Daarnaast is het over het algemeen de regel dat wanneer u als vrouw een hoed draagt, u hem niet meer afdoet. Dit geldt voor hoeden die u voor de sier draagt, een regen- of winterhoed zet u wel binnen af.

 

Dat vrouwen een hoed binnen mogen dragen heeft onder andere te maken met het kapsel: een hoed laat een afdruk achter in het kapsel van de vrouw. Er geldt dus ook dat een vrouw een hoed wél binnen mag dragen.

 

Wat betreft het altijd mogen dragen van een hoed: er wordt ook gezegd dat een vrouw na 18:00 uur geen hoed meer draagt. Meningen verschillen hier dus in. Voel zelf aan wat past bij de gelegenheid waar u zich bevindt.

 

Hoe combineert u een cowboyhoed? Een cowboyhoed is al bijna een stijl op zichzelf, en vraagt daarom om een speciaal stijladvies. Zo zou ik u willen aanraden een cowboyhoed alleen te dragen bij verkleedfeesten, op de prairie, en vooruit: als u cowboylaarzen draagt. Een cowboyhoed is niet geschikt voor alledaagse kledij, volgens de etiquette dan. Verder moet u vooral dragen waar u zich goed bij voelt.