Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Wat is het verschil tussen een overhemd en een blouse?

Blouse en overhemd zijn beide gangbare woorden in de Nederlandse taal die veel door elkaar gebruikt worden. Hierdoor ben ik me af gaan vragen: wat is het verschil tussen de twee? Is dat er überhaupt?

Vrouw in blouse bij raam

Wat is het verschil tussen een overhemd en een blouse? Een blouse is traditioneel een kledingstuk voor vrouwen, een overhemd een kledingstuk voor mannen. Blouses zijn ronder en vallen tot de heup. Overhemden hebben een recht model en zijn langer. De knopen op een blouse zitten meestal links, op een overhemd rechts.

Verwarring bij het verschil tussen een blouse en een overhemd ontstaat doordat het vergelijkbare kledingstukken zijn, alleen dat ze over het algemeen door verschillende geslachten worden gedragen. Een blouse is een kledingstuk dat voornamelijk door vrouwen wordt gedragen en is ook meer gemaakt voor het vrouwelijk lichaam, doordat er in het model meer bolling zit. Overhemden zijn daarentegen rechter en langer. Hierdoor sluiten ze beter aan op het mannelijk lichaam.

Naast verschil in model, is er ook een verschil in de plek waar de knoopjes op de blouse of het overhemd zitten. Bij een blouse zitten de knoopjes aan de linkerzijde, terwijl dit bij overhemden aan de rechterzijde is. Waarom dit verschil er is weet echter niemand zeker. Hierover bestaan verschillende theorieën, waar ik later nog op terug zal komen.

Behalve het antwoord op wat het verschil is tussen een overhemd en een blouse, zijn er meer leuke wetenswaardigheden over deze kledingstukken. Waarom is de plaatsing van de knopen op beide kledingstukken anders? En waar komen de namen overhemd en blouse vandaan?

Verschil overhemd en blouse

Het verschil tussen een overhemd en een blouse in een overzicht:

blouse overhemd
kledingstuk voor vrouwen kledingstuk voor mannen
knopen zitten links knopen zitten rechts
korter model; valt tot de heup langer model
meer getailleerd; valt ronder rechter en grotere pasvorm


Op het verschil tussen een overhemd en een blouse kunnen we nog gedetailleerder ingaan. Wanneer u een overhemd en blouse wilt kunnen onderscheiden, kunt u het best naar het model kijken. Blouses zijn over het algemeen ronder gevormd en vallen tot de heup. Overhemden hebben een recht model en zijn langer.

Plaatsing knopen

Daarnaast kunt u een overhemd en een blouse natuurlijk makkelijk herkennen aan de plek van de knoopjes. Blouses hebben knoopjes aan de linkerkant, overhemden aan de rechterkant. Naar de reden voor dit verschil blijft het gissen, er gaan namelijk verschillende theorieën in de rondte.

Een eerste theorie gaat over kleedsters en welvaart. In de 19e eeuw droegen vrouwen korsetten, met daar overheen veel lagen kleding. Aankleden werd hierdoor zo veel werk dat er kleedsters nodig waren om de vrouwen te helpen. Om het aankleedproces te vergemakkelijken, werden de knopen van de blouses aan de linkerkant gezet. Hierdoor konden de kleedsters ze makkelijker open- en dichtknopen.

Nu zult u zich afvragen: werden mannen dan niet aangekleed?

Het verschil van de plek van de knopen op een blouse en overhemd komt van heel lang geleden, toen alleen mannen werkten en vrouwen niets hoefden te doen, enkel uithangbord speelden voor alle welvaart binnen het gezin. Een vrouw hoefde zich daarom ook niet zelf aan te kleden, waardoor de knopen aan de linkerkant werden geplaatst. Zoals gezegd, was dit voor de kleedsters, maar vrouwen konden er ook mee laten zien dat ze dus de welvaart hadden voor een kleedster.

De tweede theorie is gericht op de mannen. Vroeger, heel vroeger, zouden de knopen bij overhemden aan de rechterkant zijn geplaatst zodat mannen makkelijker hun zwaard konden trekken. Wanneer de knopen aan de linkerkant zaten, kwam het namelijk nogal eens voor dat het zwaard achter de knopen bleef haken. De plek van de knopen kon een verschil tussen leven of dood uitmaken.

Theorie nummer drie is gericht op de superieure status die de man zou moeten hebben. Knopen werden volgens deze theorie aan de rechterkant geplaatst omdat het makkelijker is om ze te openen. Omdat mannen superieur zouden zijn aan vrouwen, mochten zij degene zijn die van de goede kant profiteren.

Verwarring verschil overhemd en blouse

Als er vroeger al zo veel te doen was om het verschil tussen een overhemd en blouse, man en vrouw en knopen aan de linker- of rechterkant, hoe is dan de verwarring over het verschil tussen een overhemd en blouse ontstaan?

Deze verwarring dateert waarschijnlijk uit de jaren ’80 van de 20e eeuw. In deze tijd ging men kleding dragen volgens de kledingstijl New Romanticism. In deze stijl draaide het om franjes en vormen, waardoor ook de blouse een geliefd kledingstuk werd.

Groot liefhebbers van het New Romanticism waren onder andere David Bowie en Duran Duran. Als man en aanhanger van de kledingstijl gingen zij blouses dragen, waardoor de scheidingslijn man/vrouw binnen het verschil tussen blouse en overhemd vervaagde.

Waarom heet het een overhemd?

Nu het verschil tussen een overhemd en een blouse duidelijk is geworden, is het tijd om meer in te zoomen op beide kledingstukken. Allereerst het overhemd. Waarom heet een overhemd een overhemd? Deze naam is simpeler te herleiden dan het misschien lijkt. Een overhemd heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een kledingstuk is dat gedragen wordt over het hemd. Over het algemeen dragen mannen een wit, mouwloos hemd onder hun overhemd.

Waarom heet het een blouse?

Ook het woord blouse valt te herleiden. Zoals gezegd worden blouses door vrouwen gedragen. Een blouse wordt bij vrouwen in de rok of broek gestopt, waarna deze er weer een beetje uit wordt getrokken. Het kledingstuk krijgt op deze manier iets meer ruimte net boven de broek, waardoor hij bollend gaat overhangen, ‘bloezen’. Hier is het woord blouse van afgeleid.

In Nederland ontstaat er verwarring over de schrijfwijze van het woord. Is het bloes of blouse? Blouse is een Frans leenwoord en is jarenlang de correcte spellingswijze van het woord geweest. Vernederlandsing volgde, waardoor veel mensen de schrijfwijze bloes gingen hanteren. Inmiddels is ook deze spelling in het Nederlands woordenboek opgenomen, waardoor beide schrijfwijzen correct zijn.

Kan een man een blouse dragen?

Een overhemd is een kledingstuk voor mannen, een blouse is een kledingstuk voor vrouwen. In het modebeeld is het echter normaal geworden om als vrouw een overhemd te dragen. Sommige vrouwen dragen een overhemd omdat deze meer oversized valt dan een blouse. Dat brengt me op een volgende vraag: kan een man een blouse dragen?

Allereerst is het zo dat een overhemd in de spreektaal ook wel een blouse voor mannen wordt genoemd. In die zin kan een man zeker een blouse dragen, namelijk een blouse voor mannen – een overhemd. Daarnaast heb ik eerder al aangehaald dat mannen blouses droegen volgens het New Romanticism in de jaren ’80. Dit laat zien dat mannen wel degelijk een blouse kunnen dragen.

Gerelateerde vragen

Van welke materialen is een overhemd gemaakt? Over het algemeen zijn overhemden gemaakt van katoen, in combinatie met andere materialen. Materiaalsoorten die het meest gangbaar zijn voor overhemden zijn 100% katoen, linnen (voor in de zomer), een mix van katoen en polyester en een mix van katoen en elastaan.

Wilt u meer weten over de meest voorkomende materialen? Lees hier het artikel

.

Wat zijn de boordmaten die bij overhemden worden gehanteerd? Bij de maat van een overhemd wordt ook gekeken naar de boordmaat; de maat van het overhemd rondom de nek. Over het algemeen worden er geen boordmaten bij blouses gehanteerd. De boordmaat staat gelijk aan het aantal centimeters die de omtrek van uw vormen, bijvoorbeeld 41, 42 of 43.

Meten is weten. Zelf gemakkelijk de juiste maat nemen voor uw boord? Lees hier hoe in 7 stappen

.

Wat is een overhemd in het Engels? Ook in het Engels bestaat het verschil tussen een overhemd en een blouse. Een blouse blijft dezelfde naam houden, een overhemd noemt men in het Engels een shirt.