Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Wat is het verschil tussen een dubbele en een enkele manchet?

De dubbele manchet, ook wel de Franse manchet genoemd, is twee keer zo lang als de enkele manchet. De dubbele manchet wordt omgeslagen en vastgezet met manchetknopen. De manchet is de boord van de mouw van een overhemd, rondom de pols. Overhemden met een enkel manchet hebben een vastgenaaid knoopje waarmee je de boorden dichtmaakt.


 
 

Enkele manchet

Het standaard overhemd heeft een enkele manchet die je vastmaakt met een knoopje. Je hebt ze met één of met twee knoopjes per mouw. De manchet is wat dikker dan de rest van de stof van je overhemd. De meeste manchetten bestaan uit een bovenlaag, voering en een onderlaag.
 

Dubbele manchet

De dubbele manchet, oftewel de Franse manchet, is twee keer zo lang als een enkele en wordt daarom omgeslagen. De dubbele variant maak je altijd vast met manchetknopen en hij heeft nooit vastgenaaide knopen aan de mouwen.
 

Wanneer draag je een dubbele manchet?

Een overhemd met dubbele manchet is bedoeld voor formele gelegenheden en hoort bij een net kostuum. Smokingoverhemden hebben standaard een dubbele manchet. Van oudsher gebruikten rijkelui manchetknopen om mee te pronken. Ze worden nog steeds gebruikt als een mannensieraad. Je kunt hierbij uitpakken met edelstenen of paarlemoer, of juist meer casual gaan met bijvoorbeeld leren of houten varianten.

 
Uitzonderingen

Traditioneel dragen mannen manchetknopen op een overhemd met dubbele manchet. Maar je kunt manchetknopen in principe op elk overhemd dragen dat twee knoopsgaten heeft en geen vastgenaaide knoop. Ze worden dus ook wel eens op een enkele manchet gedragen. Dit ziet er iets informeler uit. Vaak hebben mensen de mouwen dan zelf laten aanpassen bij een kleermaker. Ook bestaan er aanpasbare enkele manchetten die je zowel met het standaard knoopje of met manchetknopen kunt dragen.
 

Hoe lang zijn de mouwen van een overhemd?

Een manchet zou zo lang moeten zijn, dat als je je arm buigt, de stof net boven de hand valt. Bij gestrekte armen moet de stof iets over de hand heen vallen.
 
Lees hier verder hoe je goede manchetknopen uitkiest en hier hoe je ze vastmaakt.