Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat is twill weving?

Twill weving is een diagonale weeftechniek, en één van de sterkste wevingen. Letterlijk vertaald betekent twill ‘keper’. In het Nederlands heet deze weving de ‘keperbinding’. Twill stoffen zijn herkenbaar aan het diagonale weefpatroon. Twill stoffen zijn erg dicht en sterk. Daarom wordt twill katoen veel gebruikt voor werkjassen, overhemden, spijkerbroeken en uniformen.

Voorbeeld Twill weving:



Soorten twill weving

Er zijn veel verschillende soorten twill weving. Misschien wel de bekendste is het visgraatmotief. De visgraat weving is een gebroken twill weving. Het beroemde visgraatmotief ontstaat doordat de looprichting van de weving verspringt. Visgraat weving is over het algemeen nog sterker dan twill en voelt iets stugger aan. De gewone twill voelt fijner en heeft een warmere stofstructuur. Andere twill wevingen zijn denim en houndstooth. Denim is een zeer zware en dichte twill en is daarom uitstekend geschikt voor jeans. Houndstooth is de meest verfijnde twill weving, en wordt gebruikt voor het maken van blazers, kostuums en rokken. Deze stof was erg populair in de jaren 50.

Hoe wordt een twill geweven?

Een twill weving ontstaat doordat de bindpunten progressief opschuiven in een schuine lijn. Men bereikt deze diagonale weefrichting door het bindpunt voor iedere inslag zijwaarts te bewegen. Een visgraatmotief is een gebroken keper, en ontstaat door een linkse en rechtse keper ‘op snijding’ te zetten. Kortom: de weefrichting wordt onderbroken en omgekeerd.

Toepassingen van twill weving

De meeste twilll stoffen worden gemaakt van katoen, of een blend van katoen en wol. In buitenkleding wordt vaak ook polyester verwerkt. Hierdoor wordt de stof duurzamer en weerdicht. Twill geweven stoffen zijn uitzonderlijk sterk. De weving is erg dicht en daardoor zeer bestendig. Daarom wordt de twill weving vooral gebruikt voor professionele buitenkleding. Maar verschillende twill wevingen zijn ook populair in zakelijke kleding. Tegenwoordig is er een groot assortiment twill overhemden beschikbaar. Door de diagonale lijn in de stof krijgt het overhemd een uitgesproken glans. Twill weving geeft iedere kleur een delicate diepte door de accenten in de weving. Het maakt uw outfit opvallend en stijlvol. De stof is iets robuuster dan bijvoorbeeld poplin. Daarom slijten twill overhemden minder snel. De houndstooth twill weving raakte bij het grote publiek in de jaren 20 in de smaak als kostuumstof. De toenmalige Prince of Wales liet zijn kostuums uit houndstooth stoffen vervaardigen.