Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Wat voor stof is acryl en ga je ervan zweten?

Acryl, of polyacryl, is een sterke en zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt. In tegenstelling tot wol, is acryl isolerend. Als het warm is, kan transpiratievocht niet naar buiten. Je kan er dan inderdaad van gaan zweten. Acryl heeft echter ook een aantal eigenschappen die wol niet heeft. Het krimpt niet en rekt niet uit. Bovendien zijn er vele blends op de markt die het beste van twee of meerdere stoffen combineren.


 
Je kan mooie ‘wollen’ truien van acryl maken zonder wol te gebruiken. Acryl wordt daarom ook wel nepwol genoemd. Ideaal voor mensen met een wol-allergie. Als afkorting van acryl wordt vaak PAN gebruikt.
 

De eigenschappen van acryl

  • Warm
  • Licht
  • Sterk
  • Zacht
  • Kriebelt niet
  • Krimpt niet
  • Kleurvast
  • Kreukvrij
 

Welke voordelen heeft acryl?

Acryl is heel licht en zacht en houdt warmte nog beter vast dan wol. Daarnaast kun je het heter wassen (30 of 40 graden) dan wol. Het krimpt namelijk niet en het rekt ook niet uit. Het is dus erg vormvast. De stof is heel licht. Een kledingstuk van acryl is een stuk lichter dan iets van katoen. Het kriebelt niet zoals wol dat wel kan doen. Het is goedkoper dan echte wol. Omdat acryl vocht afstoot, droogt de stof snel na het wassen. De stof is kleurvast en goed bestand tegen licht. De kleuren vervagen niet snel. Net als bij andere synthetische stoffen is de stof antibacterieel.
 

Hoe wordt acryl gemaakt?

Acryl wordt gemaakt uit een verwerking van kunststoffen die verkregen worden uit organische grondstoffen zoals aardolie en aardgas. Deze stoffen worden bewerkt met bepaalde chemicaliën. Bij het maken van polyester gebeurt dit door de massa eerst te verhitten. Acryl wordt echter verwerkt in koude vloeistof of met stoom. 
 

Mixen en mengen

Acryl wordt veel gebruikt als blend met andere stoffen. Een bekende mix is acryl en wol. Door acryl toe te voegen aan wol wordt die stof beter in het onderhoud. Je kunt deze stof heter wassen (op 30 of 40 graden) dan pure wol. Ook kriebelt de wol minder als je er acryl aan toevoegt. Door acryl met katoen te mixen, wordt de stof lichter en zachter. Ook droogt die blend sneller dan pure katoen en rekt minder uit. Hetzelfde geldt voor de acryl-viscose blend. Die droogt sneller en is vormvaster dan pure viscose.
 

Welke nadelen heeft acryl?

Acryl kan gaan pluizen en neemt minder vocht op dan wol. Als het buiten heel warm is, is het beter geen acryl aan te trekken omdat de stof isoleert. Je kunt het dan te warm krijgen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage acryl elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren. De stof slijt iets sneller dan andere synthetische stoffen zoals polyester en polyamide, maar het slijt alsnog minder snel dan wol en even snel als katoen.
 

Sjaals, truien en gordijnen

Als wolvervanger wordt de stof veel gebruikt in sokken, sjaals, mutsen en truien. Maar ook in dekens, vloerkleden en andere stoffering. Je komt het ook vaak tegen in knuffels, omdat het zacht en sterk is en heel kleurvast. Acryl zit in gordijnen omdat het goed bestand is tegen zonlicht. Het wordt ook steeds meer gebruikt in sportkleding door zijn vormvastheid en elasticiteit. Voor wandelaars zijn sokken van acryl een goed optie omdat de kans op blaren daarmee kleiner is dan met katoenen sokken.
 

Acryl wassen en drogen

Acryl kun je het beste op een wol wasprogramma van maximaal 30 graden wassen. Het is altijd goed om je kledingstuk binnenstebuiten in de wasmachine te doen. Acryl kan niet in de droger. Het beste is om het kledingstuk liggend te laten drogen. Polyamide kreukt van nature weinig. Mochten er toch kreuken zijn ontstaan, strijk die dan voorzichtig en op een lage temperatuur.