Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE SALE IS BEGONNEN: TOT 50% KORTING! >

Wat voor stof is satijn?

Satijn is een weeftechniek, ook wel atlasbinding genoemd, die zorgt voor een soepele en glanzende stof. Je ziet de satijnweving in verschillende stoffen zoals zijde, katoen en polyester. Door de glanzende look ziet de stof er stijlvol en zacht uit.
 

 

Eigenschappen van satijn

  • Zacht
  • Glanzend
  • Soepel
 

Wat zijn de voordelen van satijn?

 
Satijn is heel soepel en glanzend door de dichte weeftechniek. Het voelt daardoor zacht op de huid. Daarnaast heeft het een chique uitstraling. Het verschilt uiteraard per gebruikte stof wat voor specifieke eigenschappen het satijn heeft.
 

Wat is het verschil tussen satijn en zijde?

Het grootste verschil is natuurlijk dat zijde een stof is, gemaakt van de draad van de zijderups en satijn een weeftechniek. De twee worden vaak door de war gehaald omdat satijn vroeger altijd met zijde gemaakt werd. Inmiddels mogen ook andere stoffen de naam satijn dragen.
 

Wat is katoen-satijn?

Katoen-satijn is zacht en heeft een lichte glans. Door de fijne weving voelt het veel gladder aan dan een ‘gewoon’ katoenen kledingstuk. Wel behoudt katoen-satijn de natuurlijke eigenschappen van katoen. Zo ademt het en absorbeert het vocht.
 

Wat is polyester-satijn?

Polyester-satijn is glad en heeft een sterke glans. Polyester is een synthetische stof en daardoor sterk en isolerend. Dit blijft zo met de satijnweving.
 

Hoe wordt satijn gemaakt?

Bij de satijnweeftechniek worden de garens heel dicht op elkaar geweven. De draden liggen bij deze weeftechniek gelijkmatig verspreid, waardoor ze zo dicht op elkaar geweven kunnen worden. Om een stof satijn te mogen noemen moet het een draaddichtheid, oftewel een thread count (TC), hebben van minimaal 220 draden per 2,54 cm hebben.
 

Is satijn goed voor je haar?

Er doet een oud verhaal de ronde dat het slapen op satijnen beddengoed goed zou zijn voor je haar en je huid. Hoewel je niet wakker zal worden met een volle bos haar als je kalend bent, is dit niet geheel flauwekul. In tegenstelling tot andere stoffen onttrekt satijn geen vocht en olie uit je haar. Hierdoor heb je minder last van pluis. Veel andere stoffen kunnen ook tegen je haar aanschuren wat kan zorgen voor gespleten haarpunten, terwijl satijn zo glad is dat je lichaam er soepel overheen glijdt. Hierdoor heb je ’s ochtends ook minder klitten in je haar. Hetzelfde geldt ook voor je huid. Satijn irriteert de huid minder en onttrekt minder vocht en olie aan je huid.
 

In welke soort kleding vind je satijn?

Satijn is een duur soort weving. Je ziet de stof dan ook vooral in luxe producten zoals vlinderdasjes, pochets en glanzend ondergoed. Katoen-satijn vind je ook in overhemden en blouses. Polyester-satijn zie je veel in glanzend beddengoed terug.