Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

Wat zijn goede bretels?

Goede bretels zijn van een elastische, mooie en stevige stof gemaakt, hebben de juiste lengte en geven de drager een stijlvolle look. Mannen kunnen kiezen voor bretels omdat ze comfortabel zijn. Een riem kan knellen in je middel. Maar meestal zijn bretels een bewuste smaakkeuze.


 
Vroeger dienden bretels puur een praktisch doel – het ophouden van de broek – en mochten ze niet gezien worden. Het was dus een soort ondergoed. Die tijden zijn lang voorbij. Bretels zijn een stijlicoon.
 

Van welk materiaal zijn goede bretels gemaakt?

Bretelbanden zijn meestal elastisch. De meest klassieke bretels hebben een stuk leer op het stuk op de rug waar de banden kruisen en aan het uiteinde van de banden. Aan het uiteinde van de banden zitten meestal leren riempjes met knoopsgaten of metalen klemmetjes. Er bestaan ook bretels die geheel van leer zijn gemaakt voor de echte dandy. Andere wat exclusievere materialen waar bretels van gemaakt kunnen zijn: zijde, suède, wol en canvas.
 

Wat is het verschil tussen de Y-vormige en X-vormige bretel?

Bretels hebben een Y- of X-vormige kruising op de rug. Bij de Y-vormige bretels komen de banden op de rug samen in één band die je op het midden van de broek bevestigt. Bij een X-vormige bretel kruisen beide banden op de rug en zijn er aan de achterkant twee bevestigingspunten.
 

Bretels met patten (lussen)

Het vastmaken van de bretels met een patten, een leren lus, aan een knoopje is de klassieke manier. Deze variant zie je meestal in zakelijke en formele sferen. Door velen wordt dit ook als de meest elegante manier gezien. Deze knoopjes zitten aan de binnenkant van de broek, 4 aan de voorkant en 2 aan de achterkant. Dit betekent dat dat je hiervoor alleen broeken kunt gebruiken waaraan zulke knoopjes bevestigd zijn. Ze zitten niet standaard op broeken. Deze knoopjes kun je overigens ook zelf gemakkelijk aan een broek (laten) naaien. De knoopjes aan de voorkant zitten ongeveer 5 cm uit elkaar en 2,5 cm tot aan de middennaad. Verticaal zitten de knoopjes ongeveer 2,5 cm onder de bovenkant van je tailleband.
 

Bretels met clip-ons

Clip-ons zijn metalen klemmetjes waarmee je de bretels aan je broek bevestigt. Het handige van deze bevestigingsvariant is dat je ze vast kunt maken aan elke soort broek. Het nadeel is wel dat je de klemmen op je broek ziet, in tegenstelling tot de methode met de knoopjes. Daarnaast hebben deze klemmen vaak scherpe tandjes hebben die een afdruk kunnen nalaten op de stof van je broek.


Welke pasvorm hebben goede bretels?

De lengtemaat van bretels neemt minder nauw dan andere kledingstukken omdat je ze kunt verstellen. Het mooiste is echter om de bretels niet op de maximale stand te dragen (zowel op z’n wijdst of smalst). Aan de voorkant zitten de stellers van je bretels waarmee je de lengte kunt aanpassen. Idealiter zitten deze stellers ergens tussen je borsthoogte en de opening van je overhemd. Bretels moeten licht op spanning staan, maar niet zo veel dat ze je broek omhoog trekken. Volledig leren bretels hebben in plaats van stellers gespen en gaten waarmee de lengte kan worden aangepast.
 

Welke lengtematen kies je voor je bretels?

  • Ben je kleiner dan 1.85 meter met een gemiddeld postuur: 110 tot 120 cm lengte
  • Ben je tussen de 1.85 en 2.05 meter met een gemiddeld postuur: 117-130 cm lengte
  • Weeg je meer dan 95 kg: 117-130 cm lengte
  • Ben je langer dan 2 meter of weeg je meer dan 115 kg: 130 cm of meer lengte
 

Welke breedte kies je?

De breedte van de bretels hangt af van je eigen smaak. Bretels die bij een smoking horen zijn relatief breed. In de zakelijke sfeer worden meestal ook wat dikkere bretels gedragen. Dunnere bretels gaan het beste bij een casual look. Je zou kunnen zeggen: hoe dunner de bretel, hoe informeler de uitstraling.
 

Hoe bevestig je ze?

Begin altijd met het vastmaken van de knopen of clip-ons aan de achterkant van je broek. Trek je broek aan en haal de banden over je schouders. Maak ze vervolgens aan de voorkant vast. De finishing touch doe je met de stellers waarmee je ze op de perfecte lengte krijgt.
 

Wanneer draag je bretels?

Bij een smoking draag je altijd bretels. Smokingpantalons zijn daar speciaal voor gemaakt. Maar op alle stijlvolle gelegenheden, van heel chique tot informeel, kom je goed weg met bretels. In de zakelijke sferen zie je bretels ook regelmatig. Binnen strakke kledingvoorschriften, kun je met bretels toch nog heel goed experimenteren met je eigen stijl. En tegenwoordig kunnen bretels ook heel goed bij een casual outfit.
 

Hoe combineer je bretels?

Bretels zijn stijlvol en lenen zich erg goed om mee te experimenteren. Je kunt bretels dragen over een overhemd en onder een pak. Maar je komt er ook prima mee weg op een spijkerbroek of een chino. Draag bretels nooit in combinatie met een riem. Het meest comfortabel is om bretels op een hooggesneden broek te dragen.
 

Hoe draag je bretels op een stijlvolle manier?

Er zijn een aantal stijlregels die je kunt toepassen op het dragen van bretels. Zorg ten eerste dat de kleur van je bretels niet hetzelfde is als die van je overhemd. Voor een neutrale look kun je kiezen voor bretels in dezelfde kleurtint als je overhemd, maar dan een paar tinten donkerder. Voor een meer opvallende look kies je voor een kleurcontrast. Bretels zijn het perfecte accessoire om een speels kleuraccent te geven aan je outfit. Combineer daarnaast het leer van je bretels met de kleur van je schoenen.