Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Hoe U een Horloge Zou Moeten Dragen

Een horloge is een prachtig accessoire, maar om hem helemaal tot zijn recht te laten komen is het belangrijk dat hij op de juiste manier gedragen wordt. Ik merk dat veel mensen hun horloge op een verschillende manier dragen. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan hoe dit mooie accessoire op de juiste manier gedragen dient te worden.

Horloge etiquette - hoe dragen?
 

Hoe zou u uw horloge moeten dragen? Als u zich aan de etiquette wilt houden, moet u uw horloge om de pols van uw niet-dominante hand dragen (dus de hand waarmee u niet schrijft). Daarnaast draagt u een horloge net boven de knobbel aan de buitenkant van uw pols.

Om er zeker van te zijn dat uw horloge niet te los en niet te strak zit, dient u er rekening mee te houden dat het uurwerk van uw horloge op uw pols moet kunnen blijven liggen zonder te draaien en hij nog ongeveer twee centimeter naar voren en achteren moet kunnen schuiven.

Let hierbij op: dit dient te kunnen als u zelf schuift, het horloge hoort dus niet uit zichzelf te schuiven als u uw arm omhoog of omlaag houdt.

Over het algemeen wordt een horloge aan de buitenkant van de pols gedragen, maar het is niet tegen de etiquette om hem aan de binnenkant van uw pols te dragen.

Om uw horloge op de juiste manier te dragen moet u dus rekening houden met de etiquette. Daarnaast is het ook belangrijk dat u een horloge kiest die past bij de gelegenheid waarvoor u zich kleedt. Hier zal ik meer over vertellen. Ook vertel ik u of u met een horloge om kunt slapen.

Hoe Draagt U Uw Horloge Volgens de Etiquette?

U zult misschien wel raar opgekeken hebben over het feit dat er een heuse horloge-etiquette bestaat. Het dragen van een mooi uurwerk om uw pols zou toch iets simpels moeten zijn? Toch is het goed dat deze etiquette bestaat. Veel mensen dragen hun horloge namelijk te strak, te los of op de verkeerde plek.

Draag op de juiste pols

Zo wordt een uurwerk in de regel vaak aan de linkerkant gedragen. Mensen kunnen nogal eens raar opkijken als het horloge aan de rechterpols gedragen wordt. Toch is het niet de regel volgens de etiquette om een horloge aan uw linkerhand te dragen.

Een horloge dient namelijk gedragen te worden aan de pols van uw niet-dominante hand. Dit houdt in dat u een horloge draagt aan pols van de hand waarmee u niet schrijft.

Een logische verklaring voor de denkwijze dat een horloge aan de linkerhand gedragen wordt, is dat er meer mensen rechts- dan linkshandig zijn. Een horloge wordt om die reden meer aan de linkerkant gedragen.

U zult merken dat, wanneer u uw horloge aan de pols van uw niet-dominante hand draagt, u er makkelijker naar kunt kijken, hij minder snel beschadigt en minder last geeft wanneer u aan het schrijven bent.

Draag niet te hoog, niet te laag

Naast de pols waaraan u uw horloge draagt, is het ook belangrijk om het horloge op de juiste plek aan uw arm te dragen. Zorg ervoor dat u uw horloge niet te laag en ook zeker niet te hoog draagt.

Voor de juiste hoogte aan uw arm is een hele fijne vuistregel, die makkelijk te hanteren is. Draag het horloge boven de knobbel die aan de buitenkant van uw pols zit. Dit is altijd de juiste plek om uw horloge te dragen.

Draag niet te strak, niet te los

Als uw horloge eenmaal op de goede plek zit, is het van belang dat hij hier goed blijft zitten. Draag uw horloge niet te los en niet te strak, zodat hij niet heen en weer schuift. Houd hierbij in de gaten dat het uurwerk van uw horloge op uw pols ligt en niet heen en weer schuift.

Zorg er daarnaast voor dat u uw horloge nog twee centimeter naar boven en beneden kunt schuiven. Dit dient u zelf te kunnen doen, het is niet de bedoeling dat het horloge zelf naar boven of beneden schuift als u uw arm omhoog of omlaag houdt.

Het horloge aan de binnenkant van uw pols dragen

Sommige mensen dragen hun horloge aan de binnenkant van hun arm. Dit doen ze uit bescheidenheid, of omdat ze dit mooier vinden. Hoewel een horloge in de regel aan de buitenkant van de pols wordt gedragen, is het niet tegen de etiquette om uw horloge aan de binnenkant van uw arm te dragen.

Hoe combineert u een horloge met een pak?

Om uw horloge met een pak te combineren, is het allereerst belangrijk dat u het juiste soort horloge heeft dat bij een pak past. In de tabel hieronder kunt u zien wat voor horloge er het meest geschikt is voor iedere kledingstijl.

Zoals u ziet in deze tabel, zijn er diverse horloges geschikt voor verschillende gelegenheden. Het is daarom aan te raden, en bovendien leuk, om meerdere horloges in verschillende stijlen te hebben, zodat u uw horloge aan de gelegenheid kunt aanpassen.

  Design Klassiek Chronograaf Sportief
Gala/black tie +++ ++ x x
Business formal +++ +++ + x
Business casual ++ +++ +++ +
Casual (vrije tijd) ++ +++ +++ +++
Sportief x x ++ +++


Als u volgens de tabel een juist horloge heeft gevonden – eentje die net is, niet te groot en niet te veel bling bling heeft, dient u deze nog op de juiste manier bij uw pak te dragen.

Indien u bij uw pak manchetknopen draagt, zorg er dan voor dat het uurwerk bij uw manchetknopen past. Als u manchetknopen aan uw overhemd draagt, zorg er dan voor dat uw horloge deels onder de manchetknopen valt.

Wilt u meer weten over hoe u manchetknopen draagt? U kunt er hier alles over lezen.

Om te testen of het horloge op de juiste plek zit ten opzichte van uw manchetknopen, laat u uw armen naast uw lichaam hangen. Uw horloge dient niet helemaal zichtbaar te zijn als uw armen naar beneden hangen. Dit dient wel het geval te zijn als u uw armen naar boven uitstrekt.

Kun Je Slapen met een Horloge Om?

Als u uw horloge elke dag wilt dragen, kunt u misschien denken dat het handig is om hem om te laten tijdens het slapen. Dit kunt u doen, er zitten in principe geen grote gevaren aan.

Denk er wel aan dat, wanneer u erg beweeglijk bent in uw slaap, u sneller uzelf of uw partner kunt bezeren als u nog een horloge draagt tijdens het slapen.

Hoewel er geen grote gevaren zitten aan het dragen van een horloge in uw slaap, is het beter voor het horloge zelf als u deze afdoet voor het slapengaan. Een horloge kan sneller beschadigen als u hem om laat tijdens uw slaap.

Daarnaast zweet u terwijl u slaapt, ook onder het bandje van uw horloge. Door dit zweet zal het horlogebandje sneller slijten. Het bandje is daardoor eerder toe aan vervanging.

Of u een horloge tijdens het slapen draagt, ligt aan uw eigen afwegingen en of u het prettig vindt om iets om uw pols te dragen tijdens de nacht.

Gerelateerde Vragen

Is er een horloge etiquette voor dames? Er is geen speciale horloge etiquette voor dames. Althans, geen die varieert van de zojuist genoemde etiquette voor heren.

Nu is het natuurlijk zo dat, over het algemeen, dames bij chique gelegenheden geen pak, maar een avondjurk dragen. Hierbij is het aan te raden om een klein horloge te dragen, of helemaal geen.

Van oudsher draagt een dame geen horloge naar een avondfeest, omdat dat wordt gezien als dat erop wacht het feest te kunnen verlaten.

Wanneer is een horloge te groot? Wat we verstaan onder een te groot horloge, zal verschillen per periode. Ook horloge trends zijn grillig. Horloges zijn onderhevig aan mode, wat betekent dat wat men een te groot horloge vindt ook kan verschillen.

Volgens de etiquette is er geen regel voor de grootte van het horloge, dit is een kwestie van smaak. Houd wel, nogmaals, rekening met de stijl van het horloge. Een kleiner, niet te opzichtig, horloge zal bijvoorbeeld eerder als klassiek worden gezien.