Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x

Hoe kan ik mijn hemd goed onderhouden?

Hoe duurzaam de stof ook is en hoe perfect de pasvorm ook aansluit, dit is geen garantie voor de toekomst. Je kunt er enkel zelf voor zorgen dat je hemden mooi blijven, door deze goed te onderhouden.

  Hoe kan ik mijn hemd goed onderhouden?


Deze 5 tips zorgen ervoor dat jij langer geniet van een goed zittend en uitziend overhemd:


Tip 1, Hoe kan ik een overhemd het beste wassen?
Voordat je het overhemd gaat wassen kun je je al verdiepen in de juiste wasmethodes. Door het shirt op juiste wijze te wassen blijft de kleur een heel stuk langer mooi. Gebruik allereerst geen wasverzachter en zo min mogelijk wasmiddel. Indien je wasmiddel gebruikt, kies dan voor een wasmiddel dat geen chloor bevat, hierdoor blijft de kleur van je overhemd langer mooi. Om slijtage te voorkomen kun je het overhemd het beste binnenstebuiten in een waszak wassen. Op deze manier voorkom je dat het overhemd tegen de randen van de trommel komt waardoor er minder snel slijtage ontstaat. Zodra je het overhemd in de waszak in de wasmachine doet, let goed op het wasprogramma. De voorkeur gaat uit naar: een 30-graden wolwas, door het lage toerental en relatief lage temperatuur. De stof kan hierdoor niet beschadigen door het lage toerental, behoudt zijn kleur door de lage temperatuur en de pasvorm blijft ook goed doordat je het niet te heet wast.

Tip 2, Drogen
Kort, maar krachtig; vermijd de droger en hang je overhemd uit op een schuin aflopende hanger. In de droger kan de stof beschadigen of krimpen.

Tip 3, Strijken, of stomen
In de winkel krijgen wij vaak de vraag of de stof die gekozen wordt voor het overhemd makkelijk te strijken is. Sommige stoffen hebben inderdaad de eigenschap dat zij enkel ‘koud gestreken’ hoeven te worden. Hiermee bedoelen wij dat nadat het overhemd is opgedroogd, je met de hand de stof (bijna) volledig glad kunt maken. Mocht je het overhemd toch willen of moeten strijken, is het advies om een stoomstrijkijzer te gebruiken en te beginnen met strijken wanneer de stof nog een beetje vochtig is. Zet het strijkijzer ook niet te warm. Hierdoor beschadigd de stof niet, strijkt het gemakkelijker en gaat de kreuk er goed uit. Verder is het van belang het overhemd aan de binnenzijde te strijken, zodat de stof mooi blijft. Wanneer je een overhemd hebt waar manchetknopen in gedragen worden, kun je het beste aan de buitenkant strijken, in verband met de vouw op het manchet. Leg deze voordat je de strijkijzer erop plaatst goed plat. Blijf tot slot niet te lang op een plek, maar blijf bewegen en vergeet de boord niet.

Tip 4, Niet onnodig wassen
Het aantal wasbeurten bepaalt samen met de kwaliteit van de stof de levensduur van uw overhemd. Het loont daarom om uw overhemd minder te wassen. Om minder te wassen kunt u een ondershirt dragen dat geurtjes opvangt. U kunt het overhemd na het dragen een nacht buiten hangen, of in de badkamer terwijl u doucht, om de geur eruit te halen. U kunt het ook naar de stomerij brengen.

Tip 5, Wat betekenen de wasvoorschriften?
In het overhemd zit altijd een etiket met wasvoorschriften. Lees deze door voordat u het overhemd reinigt. Katoenen overhemden kunt u zelf wassen. Er staat dan aangegeven dat u het overhemd mag wassen. Linnen en zijden overhemden moet u laten stomen. Sommige overhemden mag u chemisch laten reinigen. Dit staat dan aangegeven in het etiket met een lege cirkel.
 


Wassen & stomen

Haal de baleinen voor het wassen uit de kraag; trek het shirt binnenstebuiten en strijk manchetten en kraag in met zeep. Was op 40 graden als uw hemden van katoen zijn gemaakt. Wanneer uw hemden gewassen zijn, sla deze dan direct uit en hang ze vervolgens te drogen. Het is beter wanneer u uw hemden niet in de droogtrommel stopt.

Kijk op het was- en strijkvoorschrift op welke temperatuur het hemd gestreken mag worden. In het algemeen geldt dat puur linnen heet mag, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en tal van mengingen beslist niet te heet mogen. Wees voorzichtig met synthetische materialen en mengingen van garens.


Strijken

Begin bij het boord. Indien dit niet makkelijk glad te krijgen is, komt dat vaak omdat het te droog is geworden. Besprenkelen met water helpt dan. Dit geldt ook voor de rest van het hemd. Door van de boordpunten naar de nek partij te strijken, vermijd je rimpels op het boord. Leg ook eventuele kleppen van borstzakken en epauletten die gedeeltelijk afknoopbaar zijn plat onder het strijkijzer, zodat er geen ander deel van het hemd onder ligt.

Leg vervolgens het schoudergedeelte op het puntige uiteinde van de strijkplank met de achterzijde naar je toe, en strijk dit.

Leg de sluitbies midden over de plank en strijk over de knoopsgaten en om de knoopjes. Doe vooral je best op de sluitbies met knoopsgaten, want die komt in beeld. Doe bij ieder deel van de sluitbies ook het aangrenzende voorpand. Knoop het hemd dicht (mag om en om, maar wel altijd het bovenste knoopje dicht).

Leg nu een mouw op de plank, maar laat de al gestreken delen van het hemd niet te kreukelig van de plank afhangen. Strijk het plat neergelegde manchet. In het geval van een dubbele manchet ook de achterzijde, die bij het dubbelvouwen voor een deel voorzijde wordt. Strijk eventueel de vouw er vast in.