Hoe wordt een overhemd gemaakt

Hoe wordt een overhemd gemaakt?

Hoe wordt een overhemd ontworpen?

Een overhemd wordt ontwikkeld door de ontwerpers van de fabrikant. Deze bedenken welke uitstraling en pasvorm het overhemd moet krijgen. Aan de hand daarvan kiezen zij de stof, het dessin en de afwerking. Zij tekenen naaipatronen uit, die naar de fabriek worden gestuurd. De fabriek maakt een mal van de naaipatronen, die gebruikt wordt om de stoffen te snijden in de juiste vormen.

Hoe wordt een overhemd geproduceerd?

De fabriek gebruikt de mal van de naaipatronen om de stoffen uit te snijden in losse onderdelen. Deze onderdelen worden elk apart afgewerkt en verstevigd. Hier worden ook de knopen aangezet. Vervolgens worden alle onderdelen gecategoriseerd op maat en kleur en naar de montage gestuurd.

Bij stoffen met een patroon wordt bij het uitsnijden extra aandacht besteed aan de aansluiting van de verschillende onderdelen. Zo voorkomt de fabrikant dat het patroon plotseling afgebroken wordt.

Hoe wordt een overhemd gemonteerd?

Op de montageafdeling worden het voorpand, rugpand, de mouwen, boord en manchetten aan elkaar gezet en afgewerkt. De montage gebeurt machinaal. Als het overhemd eenmaal in elkaar zit, wordt de kwaliteit gecontroleerd. Daarna wordt het ‘opgemaakt’: alle losse draden worden verwijderd, het overhemd wordt netjes opgevouwen, het merkkaartje wordt aangezet, en er wordt een karton in de boord geplaatst om het te beschermen. Dan wordt het overhemd ingepakt en verscheept.

Hoe wordt een maatoverhemd gemaakt?

Wanneer je een overhemd op maat laat maken, gebruikt de ontwerper ook naaipatronen. Deze patronen worden echter getekend op basis van jouw precieze maten. Dit resulteert in een perfecte pasvorm wanneer het overhemd eenmaal in elkaar is gezet. De montage van maatoverhemden gebeurt ook machinaal, maar de naden worden met meer aandacht gestikt, waardoor ze dunner zijn en prettiger aanvoelen.

Uit welke onderdelen bestaat een overhemd?

Een overhemd bestaat uit verschillende onderdelen. Alle losse stukken op een rijtje:

  • Boord
  • Schouderstuk (ook wel ‘yoke’ in het Engels)
  • Mouwen
  • Mouwhuis (‘sleeve placket’ in het Engels)
  • Manchetten (de boord van de mouwen)
  • Voorpanden (voorkant van het shirt)
  • Rugpand (achterkant van het shirt)
  • Zadel (of ‘gusset’ in het Engels)
  • Knopenlijst (boord met knoopsgaten)
  • Knopen en andere afwerking
  • Borstzak (sommige overhemden hebben dit)

Wat is een knopenlijst?

De knopenlijst is een rand op het voorpand die wordt omgeslagen. Deze zoom wordt vastgezet, en er worden knoopsgaten in gemaakt. Sommige knopenlijsten bestaan uit een los stuk, wat het overhemd meer stevigheid geeft. Er zijn ook blinde knopenlijsten verkrijgbaar. Hierbij ligt een extra strook stof over de knopen, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Wat is het zadel?

Het zadel (‘gusset’ in het Engels) is een driehoekig stukje stof dat aan de uiteinden van de naad tussen het rugpand en de voorpanden wordt ingezet. Je ziet het driehoekje aan de zijkant van het overhemd, in de oksel en onderaan het shirt. Het zadel vermindert de druk op de naad, zodat bij nauwsluitende kleding de naden niet springen. Soms helpt het zadel onder de oksel het shirt te ademen.

Wat is het mouwhuis?

Het mouwhuis (in het Engels ‘sleeve placket’) is een afgewerkte en verstevigde strook of inkeping boven de manchet van de mouw. Het mouwhuis heeft vaak één of twee knopen en knoopsgaten. Het mouwhuis dient om de mouwen gemakkelijk aan en uit te trekken. Je kunt het knoopje losmaken, waardoor de manchet van de mouw veel verder open kan.

Wat bepaalt de kwaliteit van een overhemd?

De kwaliteit van het overhemd wordt bepaald door de kwaliteit van de stof, het garen, de knopen, en de afwerking. De kwaliteit van de stof wordt bepaald door het gebruikte materiaal en de kwaliteit van de weving.

Shirts van Pima katoen of Egyptisch katoen zijn van de hoogste kwaliteit. Chemisch behandelde stof is meestal iets minder duurzaam dan onbehandelde stof. Synthetische stoffen zijn niet van lagere kwaliteit dan natuurlijke stoffen, maar hebben andere eigenschappen. Vaak zijn synthetische stoffen duurzamer dan natuurlijke. Daarom wordt voor veel overhemden een blend van organische en synthetische stof gebruikt.

De weving is de manier waarop de stof is gemaakt. Dikkere en stuggere wevingen, zoals Oxford en twill, gaan iets langer mee dan ‘gewoon’ poplin katoen.

De afwerking bestaat uit de kwaliteit van de knopen, de dikte van het garen en het gebruikte stiksel.

Wil je meer weten over de materialen van een overhemd? Lees hier het kennisartikel ‘Waar wordt een overhemd van gemaakt?’.

Het overhemd is een basic, maar niet simpel

Hoewel het overhemd als een basic wordt gezien, is het duidelijk geen simpel kledingstuk. Er komt veel bij de productie kijken, en het bestaat uit tal van losse delen. Zeker, het overhemd is de basis van elke verzorgde outfit, en heeft dat te danken aan het verfijnde ontwerp.

HemdVoorHem kleding voor iedere man