Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

Hoe wordt een overhemd gemaakt?

Een overhemd wordt ontworpen door een ontwerper, die de patronen tekent die het model van het overhemd bepalen. De ontwerper kiest de stof en het dessin. De stof wordt eventueel behandeld en geverfd. Dan worden de stoffen uitgesneden met behulp van een mal. Mouwen, boorden en manchetten worden apart afgewerkt.

Hoe wordt een overhemd ontworpen?

Een overhemd wordt ontwikkeld door de ontwerpers van de fabrikant. Deze bedenken welke uitstraling en pasvorm het overhemd moet krijgen. Aan de hand daarvan kiezen zij de stof, het dessin en de afwerking. Zij tekenen naaipatronen uit, die naar de fabriek worden gestuurd. Zij maken een mal van de naaipatronen.


Hoe wordt een overhemd geproduceerd?

De fabriek maakt aan de hand van de naaipatronen een mal. Deze mal gebruiken ze om de stoffen uit te snijden in losse onderdelen. Deze onderdelen worden elk apart afgewerkt en verstevigd. Hier worden ook de knopen aangezet. Dan worden alle onderdelen gecategoriseerd op maat en kleur, en naar de montage gestuurd.

Bij stoffen met een patroon wordt bij het uitsnijden extra aandacht besteed aan de aansluiting van de verschillende onderdelen. Zo voorkomt de fabrikant dat het patroon plotseling afgebroken wordt.


Hoe wordt een overhemd gemonteerd?

Op de montageafdeling worden het voorpand, rugpand, de mouwen, boord en manchetten aan elkaar gezet en afgewerkt. De montage gebeurt machinaal. Als het overhemd eenmaal in elkaar zit, wordt de kwaliteit gecontroleerd. Daarna wordt het ‘opgemaakt’. Alle losse draden worden eraf geblazen. Het wordt het netjes opgevouwen, het merkkaartje wordt aangezet, en er wordt een karton in de boord geplaatst om het te beschermen. Dan wordt het overhemd ingepakt en verscheept.


Hoe wordt een maatoverhemd gemaakt?

Wanneer u een overhemd op maat laat maken, gebruikt de ontwerpen ook naaipatronen. Deze patronen worden echter getekend op basis van uw precieze maten. Dit resulteert in een perfecte pasvorm wanneer het overhemd eenmaal in elkaar is gezet. De montage van maatoverhemden gebeurt ook machinaal, maar de naden worden met meer aandacht gestikt, waardoor ze dunner zijn en prettiger aanvoelen.


Uit welke onderdelen bestaat een overhemd?

Een overhemd bestaat uit veel verschillende onderdelen. Alle losse stukken op een rij:

 1. boord
 2. schouderstuk (ook wel ‘yoke’ in het Engels)
 3. mouwen
 4. het mouwhuis (‘sleeve placket’ in het Engels)
 5. de manchetten (de boord van de mouwen)
 6. voorpanden (voorkant van het shirt)
 7. het rugpand (achterkant van het shirt)
 8. het zadel (of ‘gusset’ in het Engels)
 9. knopenlijst (boord met knoopsgaten)
 10. knopen en andere afwerking
 11. sommige overhemden hebben een borstzak

Wat is een knopenlijst?

De knopenlijst is een rand op het voorpand die wordt omgeslagen. Deze zoom wordt vastgezet, en er worden knoopsgaten in gemaakt. Sommige knopenlijsten bestaan uit een los stuk. Dit geeft het overhemd meer stevigheid. Er zijn blinde knopenlijsten te krijgen. Hierbij ligt een extra strook stof over de knopen, zodat ze niet zichtbaar zijn.

Voorbeeld van een knopenlijst:Wat is het zadel?

Het zadel (‘gusset’ in het Engels) is een driehoekig stukje stof dat aan de aan de uiteindes van de naad tussen het rugpand en de voorpanden wordt ingezet. U ziet het driehoekje aan de zijkant van het overhemd, in de oksel en onderaan het shirt. Het zadel verminderd de druk op de naad, zodat bij nauwsluitende kleding de naden niet springen. Soms helpt het zadel onder de oksel het shirt te ademen.


Wat is het mouwhuis?

Het mouwhuis (in het Engels ‘sleeve placket’) is een afgewerkte en verstevigde strook of inkeping boven de manchet van de mouw. Het mouwhuis heeft vaak één of twee knopen en knoopsgaten. Het mouwhuis dient om de mouwen gemakkelijk aan en uit te trekken. U kunt het knoopje losmaken, waardoor de manchet van de mouw veel verder op en kan.


Wat bepaalt de kwaliteit van een overhemd?

De kwaliteit van het overhemd wordt bepaald door de kwaliteit van de stof, het garen, de knopen, en de afwerking. De kwaliteit van het stof wordt bepaald door het gebruikte materiaal en de kwaliteit van de weving.

Shirts van Pima katoen of Egyptisch katoen zijn van de hoogste kwaliteit. Chemisch behandelde stof is meestal iets minder duurzaam dan onbehandelde stof. Synthetische stoffen zijn niet van lagere kwaliteit dan natuurlijke stoffen, maar hebben andere eigenschappen. Vaak zijn synthetische duurzamer dan natuurlijke. Daarom wordt voor veel overhemden een blend van organische en synthetische stof gebruikt.

De weving is de manier waarop de stof is gemaakt. Dikkere en stuggere wevingen, zoals Oxford en Twill, gaan iets langer mee dan ‘gewoon’ Poplin katoen.

De afwerking bestaat uit de kwaliteit van de knopen, de dikte van het garen en het gebruikte stiksel.

Wilt u meer weten over de materialen van een overhemd? Lees hier het kennisartikel ‘Waar wordt een overhemd van gemaakt?’.


Het overhemd is een basic, maar niet simpel

Hoewel het overhemd als een basic wordt gezien, is het duidelijk geen simpel kledingstuk. Er komt veel bij de productie kijken, en het bestaat uit tal van losse delen. Zeker, het overhemd is de basis van elke verzorgde outfit, en heeft dat te danken aan het verfijnde ontwerp.