Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
DE CADEAU WINKEL VOOR HEM

Welke kledingstijlen en dresscodes zijn er voor mannen?

Voor mannen zijn er zes kledingstijlen en dresscodes die het meest voorkomen in het dagelijks leven. Je hoeft ze waarschijnlijk niet allemaal te dragen, maar het is toch handig om ze te kennen.


 Business formal

Er zijn eindeloos veel kledingstijlen en dresscodes. Er zijn veel speciale dresscodes voor gala’s, bruiloften of sociale evenementen, maar we beperken ons in dit artikel tot de dresscodes die je als man in het dagelijks leven het meest tegenkomt.
 

De zes meest gangbare dresscodes op een rijtje:

Business formal
Business casual
Smart casual
Casual
Cocktail
Tenue de ville
 

Business formal

Business formal is een zakelijke en professionele dresscode die uit een pak, overhemd en stropdas bestaat. Business formal wordt ook wel omgeschreven als business smart of business professional. In formele bedrijven is dit altijd de dresscode. De keuze voor kledingstukken, kleuren en patronen is beperkt. Alle delen van de outfit passen qua kleur bij elkaar. Bij business formal horen neutrale en sobere kleuren. Hieronder vallen grijs, wit, zwart, bruin, beige en blauw. Een rustige en subtiele print, een krijtstreep of een ruit, kan wel.
 

Welke kleuren horen bij business formal?

Voor het pak kies je zwart, donkergrijs, bruin of donkerblauw, eventueel met een subtiel streepje of patroontje. Het overhemd heeft een lichte kleur. Wit is altijd goed. Lichtblauw of lichtgrijs kunnen ook. Een subtiel patroontje zoals een streepje op je overhemd is kan, als het maar bij je pak en stropdas past. Voor je stropdas geldt hetzelfde als voor je overhemd. Kies voor een effen kleur of een subtiel patroon dat matcht met je overhemd. Lees hier meer over de business formal dresscode.
 

Business casual

Business casual is een professionele kledingstijl met casual elementen. Je draagt geen volledig pak met stropdas, maar je mengt zakelijke items, zoals het overhemd of een nette broek, met informelere kledingstukken, zoals een blazer, een chino of een poloshirt. Business casual is wat veel mensen dagelijks naar kantoor dragen. Deze dresscode zit tussen business professional en smart casual in. Binnen deze dresscode kun je meer je persoonlijkheid laten zien dan in de nettere business dresscodes. Kies bijvoorbeeld voor een pak zonder stropdas met overhemd waarvan je het bovenste knoopje opendoet. Of ga voor een pantalon met alleen een overhemd. Je kan daar een colbert overheen doen.
 

Kleuren bij business casual

Binnen deze dresscode kunnen wat meer kleuren en prints. Gebruik deze vrijheid om je persoonlijkheid naar voren te laten komen. Kies bijvoorbeeld voor blauw, lichtgrijs, kaki, cognac, bordeaurood, groen, paars of lichtroze. Het is echter nog steeds een professionele dresscode, dus ga niet voor kleding met opdruk, te heftige of schreeuwerige prints en kleuren. Binnen deze dresscode kun je je beter te net dan te casual kleden. Hoe kleed je je business casual? Je leest het hier.


Smart casual 


Smart casual

Smart casual is een kledingstijl die een casual outfit combineert met nette elementen. Het wordt ook wel stijlvol casual of semi-net genoemd. Deze dresscode zit tussen business casual en gewoon casual in. De Britten gebruiken het woord ‘smart’ voor goed gekleed. Smart casual is dus een goed geklede versie van gewoon casual. Binnen de smart casual kledingstijl kom je met veel weg, als er maar nette of geklede elementen in je outfit zitten. Wat altijd goed werkt is een katoenen broek, chino of nette spijkerbroek met een colbert of blazer. Je kan daar een overhemd of een mooi T-shirt onder dragen. Als je iets netter wil, kies je voor een pantalon met overhemd. Zorg dat je overhemd niet te zakelijk is. Kies bijvoorbeeld voor een button-down versie met een print of een stijlvolle of opvallende kleur. Lees hier de tips and tricks van het smart casual kleden.
 

Casual

Binnen de casual kledingstijl kleedt de man zich op een losse en relaxte manier. Het is comfortabele vrijetijdskleding waarin je helemaal je eigen smaak kan uiten. Er zijn er geen regels of voorschriften, maar het is afhankelijk van de gelegenheid waar je naartoe gaat, hoe informeel je het maakt. Als je werk een casual dresscode heeft, kom je weg met veel soorten broeken, van pantalon, tot katoen, linnen en jeans. Tijdens een avondje uit trek je bijvoorbeeld een informeel overhemd of een net T-shirt. Combineer een jeans of een chino met een casual overhemd of polo en loafers of sneakers. Of draag een linnen of katoenen broek met een T-shirt. Ook (col)truien en vesten passen perfect binnen casual. Een skinny jeans met een leuk T-shirt of fijne trui is altijd een goede optie. Binnen casual bestaan er talloze kledingstijlen. Denk aan sportief, hipster, klassiek, urban en streetstyle. Inspiratie opdoen voor een casual outfit? Je leest het hier.
 

Cocktail

Binnen de cocktail kledingstijl kleedt een man zich semi-formeel en chique. Het is een stijlvolle dresscode die wordt gebruikt voor evenementen, feesten en bruiloften. Je kunt hierbij best uitpakken en je persoonlijke stijl laten zien. Als het om een chique borrel, feest in de avond of een bruiloft in de winter gaat, dan dragen heren een volledig pak of smoking. Is het een iets informelere cocktail party? Kies dan voor een nette pantalon met een chique overhemd en een colbert of blazer. Een stropdas of vlinderdas is dan optioneel. Op bruiloften kan het wat speelser. Trek dan bijvoorbeeld een blazer aan met een vrolijke kleur. Binnen deze dresscode kan je goed uitpakken met kleuren, prints en zelfs een glittertje omdat het een feestelijk dresscode is. Heb je binnenkort een cocktail party of chique borrel? Lees hier wat je binnen de cocktail dresscode aantrekt.
 

Tenue de ville

Binnen de tenue de ville kledingstijl kleedt een man zich semi-formeel in een pak, overhemd en eventueel stropdas in rustige, maar stijlvolle kleuren. Tenue de ville is kledingstijl voor nette gelegenheden die overdag plaatsvinden. Een nette combinatie van pantalon en colbert kan ook. De broek mag dan een iets andere kleur dan het jasje hebben, maar zorg niet voor een te heftig kleurcontrast. Een stropdas wordt veel gedragen binnen deze dresscode, maar is niet verplicht. Tenue de ville is geen heel feestelijke kledingstijl zoals cocktail en iets informeler dan de business kledingstijl. Het is een stijlvolle, maar ingetogen stijl. Voor het pak kies je een rustige en donkere kleur zoals donkerblauw of donkergrijs. Zwart wordt minder gebruikt binnen deze kledingstijl omdat die meer past bij avondgelegenheden. Pastel- of aardetinten, camel, bordeauxrood of lichtgrijs kunnen ook prima. De stropdas en het overhemd mogen een ander kleurtje of print hebben dan de rest. Lees verder over hoe je tenue de ville kan dragen.


Tenue de ville