Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
20% korting op (bijna) alles>

De geschiedenis van herenmode

22-10-202122-10-2021


Stijlvolle herenmode is eindelijk weer op weg om populair te worden. Maar hoewel mannenmode zich de afgelopen dertig jaar in winterslaap bevond, was het daarvoor een levend onderdeel van wat het betekent om man te zijn. Voordat mannen trots waren op het feit dat ze kleding onbelangrijk vinden, was het tegengestelde waar. In sommige periodes waren mannen juist heel ijdel; de man vond het belangrijker er goed uit te zien dan de vrouw! 


1900 - 1930

In het begin van de twintigste eeuw droeg iedereen een pak - meestal double-breasted -, een gilet en een hoed. De taillering was ruim, broekspijpen waren recht, en men droeg over het algemeen ronde vormen. Rond de jaren ’20 deed het driedelig pak zijn intrede. De mode werd steeds extravaganter, deels omdat de economie het goed deed en men dus meer geld te besteden had aan kleding. In de jaren ’30 raakte het gangster-kostuum populair, en droegen mannen steeds meer pakken in wit, beige en kaki. De hoogwater-pantalon die tegenwoordig populair is, stapte hier ook in beeld. Pakken werden zeer ruim gesneden, en stropdassen werden populairder dan vlinderstrikken.


De oorlog

In de jaren ’40 werd wol schaars door de oorlog; katoenen pakken werden de norm. Kostuums werden simpeler: single-breasted, zonder zoom, en met smalle revers. De taillering werd ontdekt: eindelijk liepen mannen niet meer rond een een pak dat hun postuur volledig verhulde. Mode was op dit moment voor niemand een prioriteit, behalve voor de Duitsers, die er zorg voor droegen dat hun uniformen er in ieder geval goed uitzagen. Over het algemeen werd de mode iets meer ontspannen, wat te verklaren is: de rest van de tijd liepen mannen in militaire uniformen.


Vanaf de jaren ‘50

In de jaren ’50 werd taillering en pasvorm eindelijk een serieuze zaak. Mannen droegen meestal een Fedora, en de mode werd over de linie iets esthetischer. Vanaf de jaren ’60 wordt er gerebelleerd tegen het stijve kostuum, en dragen steeds meer mannen denim jacks, leer, en t-shirts. In de jaren ’70 doet de creatieve outfit zijn intrede, met franjes en hallucinogene patronen. Het kostuum wordt nog altijd door de werkende man gedragen. De jaren ’80 is het Spandex era, waarbij het acceptabel is om casualwear te dragen. De jaren ’90 is de wieg voor ‘business casual’. Mannen dragen informele, maar nette kleding. In Amerika verzet de hip-hop cultuur zich tegen de formaliteit. Vanaf 2000 maakt de meer formele, klassieke herenmode een comeback. Sindsdien is het overhemd weer het fundament voor menig herengarderobe.