Inloggen

Log in met jouw HemdvoorHem account om jouw persoonlijke gegevens te bekijken of te wijzigen.
Gebruikersnaam *
Wachtwoord *
 
 
Verzenden

Nog geen klant? Registreer dan nu
x
ALLE OVERHEMDEN: 2+1 GRATIS! >

De top 7 meest zachte stoffen

We houden allemaal van een comfortabele stof op onze huid. Niets vervelender dan een kriebeltrui of een schurende broek. En leer is een mooi stof, maar draag je liever niet als T-shirt. Wat zijn de meest zachte stoffen voor kleding? Er zijn klassieke zachte stoffen zoals zijde en fijn geweven katoen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer stoffen op de markt die speciaal ontwikkeld zijn om heerlijk te zitten. Dit zijn de top 7 meest zachte stoffen. 

1. Bamboe

Bamboe is een natuurlijke vezel, meestal halfsynthetisch bewerkt, die gemaakt wordt van bamboe. Het zorgt voor een bijzonder zachte en comfortabele stof. Niet gek dat je de stof vooral ziet opduiken bij ondergoed en ondershirts.
 

2. Zijde

Zijde is glad, sterk en voelt heel fijn op de huid. De zijdedraad die de zijderups spint is de fijnste van alle natuurlijke kledingvezels.
 

3. Kasjmier, Alpaca-, Angora-, Jak- en Kamelenwol

Wol heeft de reputatie dat het kriebelt. Dit geldt echter niet voor alle wolsoorten. Wolvezels van verschillende dieren variëren in dikte. Hoe dunner de vezel, hoe minder hij kriebelt. De meeste mensen krijgen last van jeuk als de wol dikker is dan 28 micrometer, ook wel het jeukpunt genoemd. Er bestaan dus wolsoorten die helemaal niet kriebelen. De meest zachte wolsoorten zijn Alpacawol, Kasjmier (van de kasjmirgeit), Mohair (van de angorageit of angoraschaap), Angorawol (van het Angorakonijn), Jakwol en Kamelenwol. Het zijn echter moeilijk verkrijgbare stoffen en daar hangt dus ook een prijskaartje aan. Lees hier verder over de verschillende wolsoorten.
 

4. Viscose

Viscose is een halfsynthetisch stof die gemaakt is van de pulp van hout, bamboe of katoen. Deze pulp wordt chemisch bewerkt waardoor er een lichte en zachte stof ontstaat. Het heeft meestal de voordelen van de organische stof omdat het ademt en de voordelen van de synthetische bewerking omdat het sterk en toch zacht is. Modal en Lyocell zijn verbeterde varianten van viscose. Ook deze stoffen voelen erg zacht aan, maar behouden hun vorm beter en kreuken minder.
 

5. Katoen

Er bestaan veel varianten van katoen. Het ligt vaak aan de weving hoe zacht de stof is. Hoe fijner de weving hoe gladder en dus hoe zachter de stof. Poplin katoen is een voorbeeld van heel fijn geweven katoen. Stretch katoen, een blend van katoen en elastaan, voelt ook zachter aan op de huid omdat de rekbare eigenschap zorgt voor een soepele stof. Het ultiem zachte katoen is katoensatijn. Satijn is een zeer dichte weeftechniek die zorgt voor een gladde en zachte stof.
 

6. Merinowol

Merinowol is een zeer zachte wolsoort die niet kriebelt. Iets minder zacht dan de bij nummer 3 beschreven wolsoorten. Maar ook iets beter betaalbaar.


7. Acryl

Acryl is een synthetische stof die lijkt op wol. In tegenstelling tot wol kriebelt de stof niet. Ook is die erg zacht. Nadeel is wel dat Acryl niet ademt zoals wol. Je kan er dus van gaan zweten, waardoor de stof weer minder prettig gaat aanvoelen. Daarom staat hij op de zevende plek in deze top 7.